Στην Ελλάδα έφτασε στις αρχές του 20ου αιώνα, και από ρο 1996 έχει γίνει προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης).
Η επιστημονική ονομασία του είναι Πιστακιά η γνήσια (Pistacia vera) γι’αυτό και στα αγγλικά ονομάζεται pistachio.
Καταγωγή του φυτού είναι η Ασία και πιο συγκεκριμένα το Ιράν.
Η ρίζα της φιστικιάς μπαίνει βαθιά μέσα στο έδαφος ώστε να αντέχει την ξηρασία, κάτι που την κάνει πιο ανθεκτική ακόμη και από την ελιά.
Μεγάλη παραγωγή φιστικιού κατέχουν οι Η.Π.Α., το Ιράν, η Συρία η Τουρκία, η Κίνα και ακολουθεί η Ελλάδα . Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην παραγωγή φιστικιού, καθώς στην Αίγινα καλλιεργείται μια από τις καλύτερες ποικιλίες στον κόσμο.
Τα φιστίκια Αιγίνης αποτελούν έναν πολύχρωμο καρπό, έχουν μωβ και πράσινο χρώμα λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχουν
Είναι πολύ χορταστικοί, λόγω των καλών λιπαρών οξέων που περιέχουν και βοηθούν στον έλεγχο βάρους.
Το φιστίκι Αιγίνης έχει χαρακτηριστεί ως ο βασιλιάς των ξηρών καρπών. Χαρακτηριστικό παράδειγμά ότι σε ένα από τα διασημότερα καταστήματα ξηρών καρπών στην Γαλλία, το La pistacherie, τα φιστίκια Αιγίνης πωλούνται με τιμή 72€/kg.