- Στην Ελλάδα έφτασε στις αρχές του 20ου αιώνα, και από ρο 1996 έχει γίνει προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης).
- Η επιστημονική ονομασία του είναι Πιστακιά η γνήσια (Pistacia vera) γι’αυτό και στα αγγλικά ονομάζεται pistachio.
- Καταγωγή του φυτού είναι η Ασία και πιο συγκεκριμένα το Ιράν.
- Η ρίζα της φιστικιάς μπαίνει βαθιά μέσα στο έδαφος ώστε να αντέχει την ξηρασία, κάτι που την κάνει πιο ανθεκτική ακόμη και από την ελιά.
- Μεγάλη παραγωγή φιστικιού κατέχουν οι Η.Π.Α., το Ιράν, η Συρία η Τουρκία, η Κίνα και ακολουθεί η Ελλάδα . Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην παραγωγή φιστικιού, καθώς στην Αίγινα καλλιεργείται μια από τις καλύτερες ποικιλίες στον κόσμο.
- Τα φιστίκια Αιγίνης αποτελούν έναν πολύχρωμο καρπό, έχουν μωβ και πράσινο χρώμα λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχουν
- Είναι πολύ χορταστικοί, λόγω των καλών λιπαρών οξέων που περιέχουν και βοηθούν στον έλεγχο βάρους.
- Το φιστίκι Αιγίνης έχει χαρακτηριστεί ως ο βασιλιάς των ξηρών καρπών. Χαρακτηριστικό παράδειγμά ότι σε ένα από τα διασημότερα καταστήματα ξηρών καρπών στην Γαλλία, το La pistacherie, τα φιστίκια Αιγίνης πωλούνται με τιμή 72€/kg.
Μάιος
08
2020
0Comment
